Kosmetikos gaminių sudėtis - į ką atkreipti dėmesį ir ko vengti?

2019-10-03

Kosmetikos gaminių sudėtis - į ką atkreipti dėmesį ir ko vengti?

Kosmetikos gaminių sudėtis - į ką atkreipti dėmesį ir ko vengti?  

Turbūt ne kartą teko girdėti skambų pavadinimą - parabenai. Pastaruoju metu vis labiau populiarėja produktai be parabenų, be silikonų, be sulfatų ir kitų priedų. Tačiau ar žinote, ką šiek pavadinimai reiškia, kodėl kosmetikos gamintojai vis dažniau atsisako jų savo gaminiuose? Kokia parabenų ar kitų sintetinių ingredientų paskirtis? Ar gali padaryti žalos mūsų organizmui? Būtent į šiuos klausimus norime Jums atsakyti ir padėti suprasti į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis plaukų ar odos priežiūros priemones. Sužinokite, kodėl vis dažniau ir kosmetologijos kabinetuose atsiranda natūralios ir ekologiškos kosmetikos priemonės.  

Kas yra parabenai?  

Parabenai yra konservantai. O konservantų paskirtis – ilgesnis kosmetikos priemonių galiojimas. Populiariausi parabenai, kurie naudojami kosmetikoje yra MetylparabenButylparabenEthylparabenIsopropylparabenPropylparabenIsobutylparaben. Šie parabenai aptinkami šampūnuose, kremuose, losjonuose, prausikliuose ir kituose kosmetikos gaminiuose.  

Parabenai šampūnuose ar kremuose naudojami tam, kad šių priemonių galiojimo laikas būtų kiek įmanoma ilgesnis. Parabenai veikia mikroorganizmus, neleidžia daugintis bakterijoms. Pramonėje dėl šių savo savybių parabenai labai plačiai naudojami ir jų atsisakyti kol kas tikrai nežadama.  

Parabenai - saugu ar žalinga?  

Turbūt pastebėjote, kad šiuolaikiniai kosmetikos gamintojai vis dažniau atsisako šio konservanto. Tačiau kodėl? Ar tikrai jis toks žalingas mūsų organizmui?  

Sveikatos apsaugos įstatymai nei Europos Sąjungos, nei JAV ar kitose šalyse nedraudžia dėti į kosmetikos priemones parabenų. Atlikta daug mokslinių tyrimų, kuriais teigiama, kad nedidelis parabenų kiekis neturi įtakos mūsų organizmui. Tačiau kiek tame tiesos?  

Parabenai labai lengvai prasiskverbia net į giliausius odos sluoksnius. Didesnis parabenų kiekis mūsų organizme vis tik turi neigiamo poveikio: gali sutrikdyti hormonų veiklą, sukelti alergijas, bėrimus, susilpninti imuninę sistemą, kai kurios parabenų grupės net gi siejamos su vėžinių ląstelių atsiradimu.  

Kaip to išvengti? Visų pirmiausiai turėtumėte atidžiai peržiūrėti savo naudojamas kosmetines priemones plaukų, odos priežiūrai. Taip pat jų gali būti dantų pastoje, skutimosi želė ir kituose gaminiuose. Jei parabenai sudėtyje rašomi pačiame gale, reiškia šio gaminio sudėtyje yra mažiausias kiekis parabenų. Saugia dienos norma žmogui laikoma 10 mg/kg. Tad turėtumėte pagal savo svorį pasiskaičiuoti, kiek mg yra saugi norma būtent Jums.  

Saugiausiais pagal mokslinio komiteto vertinimą laikomi Metylparaben ir Ethylparaben, o žalingiausiais Butylparaben ir Isobutylparaben. Skaitant etiketes ypatingai venkite pastarųjų dviejų. 

Taip pat reikia nepamiršti, kad parabenų yra daugybėje kosmetikos gaminių. O per dieną mes jų naudojame tikrai ne vieną ir ne dvi. Dėl šios priežasties viršyti leistiną normą yra labai lengva. O kokos galimos to pasekmės minėjome viršuje. Atidžiai skaitykite gaminius prieš juos pirkdami. Jei įmanoma, geriau išvenkite parabenų kosmetikos sudėtyje. Dabar yra daug natūralios kosmetikos gamintojų, kurie nenaudoja šių konservantų. Žinoma, tokia kosmetika galioja daug trumpesnį laiką. Tačiau Jums spręsti ką rinktis - ilgesnį galiojimą ar kuo mažesnį poveikį organizmui.  

Konservantas phenoxyethanol kosmetikoje 

Be išvardintų aukščiau parabenų, dar vienas plačiai naudojamas konservantas kosmetikoje - phenoxyethanol. Šis konservantas kitaip dar vadinamas fenoksietanolis. Šis konservantas plačiai naudojamas kremuose, dekoratyvinėje kosmetikoje, kūno priežiūros priemonės, kvepaluose. Beje, fenoksietanolis turi daugybę skirtingų žymėjimų skirtinguose produktuose, tad skaitydami pakuotę ieškokite šių pavadinimų: Hydroxyethyl phenyl etherphenoxy ethanolphenoxyethanolhydroxyphenoxyethaneethylene glycol monophenyl etherethanolphenoxyethyl alcohol. Kaip matote tas pats konservantas vadinamas skirtingais terminais.  

Phenoxyethanol turi neigiamą poveikį mūsų sveikatai. Jis yra kancoragenas, toksinas ir žinomas, kaip mutagenas. Šis ingredientas stipriai dirgina odą, gali iššaukti dermatitą, suaktyvinti odos ligas, nurijus ar įkvėpus veikia toksiškai. Kaip matote, tai pakankamai nemažai žalos darantis konservantas, kurio kiek įmanoma taip pat reikėtų vengti.  

Sulfatai kosmetikoje 

Turbūt girdėtas pavadinimas natrio sulfatas ar dar kitaip vadinami SLES, SLS. Gaminiuose šie sulfatai vadinasi Sodium laureth sulfatsodium lauryl sulfatAmmonium laureth sulfatNatrium Lauryl sulfate.

 

Kam skirti sulfatai? Tai ingredientas, kurį sutiksite šampūne, muile, dušo želė. Sulfatai atlieka nuriebalinimo funkciją ir naudojami tam, kad priemonė putotų.  

Deja, sulfatai turi neigiamos įtakos mūsų organizmui. Gali dirginti akis, kvėpavimo takus, odą. Dažniau ir didesniais kiekiais patenkantys į organizmą sulfatai gali pažeisti kepenis, plaučius ar paveikti imuninę sistemą. Net gi galimai įtakoja vaisingumą.  

Venkite produktų su sulfatais. Paskutiniu metu daugėja gamintojų, kurie atsisako ir sulfatų ir parabenų. Vis dėl to nesuklyskite, natūralioje kosmetikoje sulfatų rasti taip pat galima. Todėl visada skaitykite sudėtį. Ženkliukas priekyje, kuris šaukia, kad priemonė natūrali, dar nereiškia, kad priemonė 100 % natūrali.  

Emulgatoriai – kas tai?  

Turbūt mažai kam girdėtas žodis - emulgatorius. Tačiau jį tikrai visi žino, kadangi kitas jo pavadinimas – emulsiklis.  Emulgatorių paskirtis – sujungti kremo ar kitos kosmetinės priemonės sudėtines dalis į vientisą masę. Idealiausia, jei gamintojai naudoja natūralius emulgatorius - bičių vašką, natūralius aliejus. Tačiau dažniausiai natūralūs ingredientai keičiami pusiau sintetiniais ar visiškai sintetiniais ingredientais.  

Natūralūs sudėtyje esantys emulgatoriaifosfolipidai, steroliai, pektinas, lanolinas, lecirinassorbitolishialurono rūgštis. Pusiau sintetiniai emulgatoriaiGafacHostaphatCrodafosSintetiniai emulgatoriaioleino rūgštis, metilceliuliozė, emulsinis vaškas. 

Sintetiniai ar pusiau sintetiniai emulgartoriai ypatingai didelės žalos organizmui nedaro. Tačiau jie padengia nepralaidžiu orui sluoksniu odą, dėl to greičiau kemšasi poros, oda nekvėpuoja. Jei tik įmanoma, geriau rinkintės gaminius su natūraliais emulgatoriais 

Glicerinas kosmetikoje 

Dar vienas ingredientas, kuris dažnai sutinkamas kosmetikos produktuose – glicerinas. Dar kitaip glicerinas vadinamas gliceroliu. Glicerinas yra natūralios kilmės medžiaga, kuri randama augaluose ir gyvūnuose. Kosmetikoje glicerinas naudojamas gana plačiai ir išgaunamas dažniausiai iš natūralių šaltinių.  

Glicerinas dažniausiai naudojamas kremų gamyboje. Taip pat jo galima rasti įvairiuose prausikliuose, net ir dantų pastoje. Jis dedamas dėl to, kad atliktų drėkinimo funkciją. Glicerinas turi savybę pritraukti drėgmę.  

Kalbant apie poveikį organizmui, galima teigti, kad glicerinas viena saugiausių ir naudingiausių sudėtinių dalių kosmetikos gamyboje. Jis ne tik užtikrina odos drėkinimą, bet ir skatina ląstelių atsinaujinimą bei sudaro apsauginį sluoksnį ant odos. Kartais galima išgirsti, kad glicerinas kaip tik sausina odą. Tačiau tai nepagrįstas mitas, taip būtų tuo atveju jei ant veido teptumėte gryną gliceriną. Naudojamas kremuose su kitais ingredientais jis atlieka labai svarbią funkciją.  

Glicerinas žymimas sudėtyje įvairiai: technical glycerineglycyl alcoholpropanetriolconcentrated glyceringlycerolcitifluor ir kitais. 

Dalinamės video, kuriame puikus receptas su glicerinu, levandų eteriniu aliejumi ir rožiu vandenių. Sužinokite kuo šių trijų ingredientų mišinys naudingas Jūsų veido odai! 

Natūrali ir ekologiška kosmetika 

Lentynose vis daugėja gaminių su ženklinimu, kad tai natūrali arba ekologiška priemonė. Tačiau aklai pirkti, neskaitant sudėties, nepatariame.  

Sertifikatas, kad gaminys yra natūralus, išduodamas tokiems gaminiams, kurių didžioji dalis sudėtinių dalių yra natūralios. Yra daugybė tarptautinių sertifikatų bei suteikiamų žvaigždučių pagal sudėtį. Tad turėkite omenyje, kad natūrali kosmetika nebūtinai bus 100 % iš natūralių žaliavų. Tad sudėtį vis tik derėtų perskaityti. Kad ir nedidelis procentas, tačiau sudėtyje gali slypėti ir ne itin naudingų ingredientų. 

Ekologiškai kosmetikai taikomi kiek griežtesni standartai. Tokiam sertifikatui gauti natūralūs ingredientai turi būti gaunami tik iš ekologinių ūkių, kuriuose auginamos žaliavoms nenaudojamos trąšos, pesticidai ir kitos kenksmingos medžiagos.  

Mes rekomenduojame visuomet paskaityti priemonių sudėtį. Venkite agresyviausių ir kenksmingiausių konservantų, sulfatų. Rinkitės tokias priemones, kuriose daugiau natūralios kilmės ingredientų, natūralių aliejų. Natūrali ir ekologiška kosmetika užtikrins geresnę odos priežiūrą, sveikesnius plaukus ir mažiau kenksmingų medžiagų patekimo į mūsų organizmą. Nors tokia kosmetika ir brangesnė, tačiau juk sveikata didžiausias mūsų turtas!  

Atgal

APIE PASIUTUS LAPĖ RAŠO: